Blogg » Lindas Blogg

Wowowow!!!


Allmänt, 2016-03-24 13:29 av Linda

Jag ska vara med i en uppsättning på GöteborgsOperan!!! Kan knappt fatta att det är sant. MEN DET ÄR SANT!!! Det är en uppsättning som Share Music Sweden ska göra ihop med operan, blandat med olika funktionsvariationer. Ja förstår ni, det är så vi väljer att kalla det nu för tiden. FunktionsVARIATION. Istället för funktionsHINDRAD. Varför? Jo, helt enkelt därför att en annorlundahet inte nödvändigtvis behöver innebära att man är nedsatt eller hindrad, utan bara att man gör en sak på ett annat sätt. NEN SLUTRESULTAT BLIR DETSAMMA. Förstår ni?

Och, genom att säga funktionsvariation, så suddas gränserna ut för vem som är vad, eftersom ALLA har funktionsvariation. Faktiskt. Eller, vem fan har rätt att säga att jag är mer annorlunda eller sämre än du? Jag har sämre syn och går lite annorlunda än vad du gör. Men du har andra svagheter, där jag bär styrkan. Du kanske har en svarartad fobi som begränsar dig i livet och arbetslivet, som inte jag har.

Det känns som att branschen sakta men säkert genomgår ett paradignskifte. Att man tänker mer och mer utanför boxen, att man långsamt börjar att inse fördelen med att ha olika sorters människor med i rampljuset. Men...Det...Går...För...Långsamt.

Vad har egentligen hänt sen vanföreanstalterna bommade igen?

För samtidigt som det på något sätt går framåt, så går det också bakåt... Det är fler och fler funkisar som slås ut från samhället. För att det inte finns plats för dem på arbetsmarknaden. Eller för att de inte får den hjälp de behöver för att kunna utföra ett arbete, eller ens gå upp på morgonen...

Det är konstigt.

Men har ni sett att Fotografiska har en utställning som heter "Ikoner"? Vackra äkta bilder på vackra äkta människor. Skådespelare från Glada Hudik-teatern. En ballerina, en polis, en stadsminister, en kung och en drottning. Det är en tvist med normer och ideal. En fråga om vem som kan bli vad den vill. Okej, kung, drottning och stadsminister kan inte vem som helst bara bli sådär. Inte heller kan vem som helst bli ballerina eller polis. Det kräver att man har vissa egenskaper eller en viss kroppsfuntkionalitet.

Men i arbetslivet är det tyvärr inte bara den som saknar de rätta egenskaperna eller förutsättningarna för att kunna utföra jobbet. Utan man blir dömd på förhand. Jag kan bli nekad ett arbete på grund av min synliga rörelsevariation i benen, utan att denna lilla egenskap faktiskt kommer att påverka hur jag kan utföra jobbet. De jobb som inte jag kan ta på grund av min nedsatta syn och balanssvårigheter, som byggjobb eller taxichaufför, dem jobben söker jag ju såklart inte ändå. Dum är jag inte. De jobben överlåter jag, med hänsyn av både min och andra människors säkerhet, till andra som är bättre lämpade.

Thats it! Här på statist.se söker man ju jobb inom film, tv, teater och media, och det är ju klart att man söker en viss typ av människor, med ett visst utseende eller så. Inget konstigt alls. Men jag vill se en film med en karaktär som åker rulle, pratar teckenspråk, saknar en arm eller whatever, utan att olikheten ska behöva ta så stor plats i handlingen. Denne ska vara somvem som helst. Och personen som sitter i rulle eller är döv eller synskadad, ska spelas av någon som är det på riktigt.

Det blir mera äkta då.

För film, tv och teater ska spegla den tid vi lever i, och nu för tiden rör sig alla sorters människor ute i samhället. Vi alla behöver således få känna igen oss även i den regiserade verklighet också. 

Det är jättebra att Glada Hudik-gänget syns överallt och de banar väg för hur vår framtid bör se ut. Men de kan inte repressentera alla oss, utan det finns så många fler. T ex lilla jag :-D.

See you in Göteborg!


Dela det här inlägget
LänkHTML-Länk


Visa kommentarer (0)

Sida
1
Visar sida: 1 av 1
Totalt antal inlägg: 1

Blogg


Läs bloggar skrivna av statister, skådespelare, modeller och eventpersonal på Statist.se

Lindas Blogg
Län: Stockholms
Bostadsort: Stockholm

Kön: Kvinna
Ålder: 41
Längd: 153

Lindas Fotogalleri

Shanghai Ope
Teater/Musikal


SökSök i Sök »