Blogg » Lindas Blogg

Jag kan allt jag vill och jag ska göra det!


Allmänt, 2017-05-21 23:45 av Linda

Då var jag tillbaka i Stockholm igen efter den roligaste tiden i mitt liv!!! Operan Shanghai är den första operan som inkluderat människor med olika kroppar, funktionaliteter och bakgrunder. Den skapades tillsammans med Göteborgsoperan och Share music & Performing Arts (som förenar alla sorters människor genom musik och dans, samt arbetar för en jämlik scen). 

Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att jag får mer, mer, mer!!! Jag älskar det här och nu vet jag att jag kan göra det! Jag valdes ut bland flera hundra sökanden till en ensemble med 12 personer. Det känns stort för mig! Det hade jag aldrig kunnat tro förut. Uppvuxen med mentaliteten att "du ska inte tro att du är något och ska inte sticka ut, särskilt inte om du är annorlunda!", har det alltid varit svårt för mig att tro på mig själv och våga ta plats. Även om jag känt att "men jävlar, jag kan det här och jag ska det här, jag har lika stor rätt som andra", så har det alltid funnits ett inre tvivel och jag har givit upp för snabbt och sågat mig själv i tusen bitar när jag inte nått önsakt resultat. 

Innan repperioden började hade jag panik och trodde inte att jag skulle klara av att lära mig allting, men det gjorde jag!!! Även om det var både fysiskt och psykiskt jättetufft så GJORDE jag det!!!

Nu vet jag. Jag behöver inte tvivla på mig själv mera. Jag behöver inte acceptera att bli satt i ett vistt hörn bara för att jag är annorlunda. Jag ska ha samma förutsättningar, villkor och möjgliheter som andra! Jag kan allt jag vill och jag ska göra det!

Ta hand om er!

/Linda


Dela det här inlägget
LänkHTML-Länk


Visa kommentarer (0)

Wowowow!!!


Allmänt, 2016-03-24 13:29 av Linda

Jag ska vara med i en uppsättning på GöteborgsOperan!!! Kan knappt fatta att det är sant. MEN DET ÄR SANT!!! Det är en uppsättning som Share Music Sweden ska göra ihop med operan, blandat med olika funktionsvariationer. Ja förstår ni, det är så vi väljer att kalla det nu för tiden. FunktionsVARIATION. Istället för funktionsHINDRAD. Varför? Jo, helt enkelt därför att en annorlundahet inte nödvändigtvis behöver innebära att man är nedsatt eller hindrad, utan bara att man gör en sak på ett annat sätt. NEN SLUTRESULTAT BLIR DETSAMMA. Förstår ni?

Och, genom att säga funktionsvariation, så suddas gränserna ut för vem som är vad, eftersom ALLA har funktionsvariation. Faktiskt. Eller, vem fan har rätt att säga att jag är mer annorlunda eller sämre än du? Jag har sämre syn och går lite annorlunda än vad du gör. Men du har andra svagheter, där jag bär styrkan. Du kanske har en svarartad fobi som begränsar dig i livet och arbetslivet, som inte jag har.

Det känns som att branschen sakta men säkert genomgår ett paradignskifte. Att man tänker mer och mer utanför boxen, att man långsamt börjar att inse fördelen med att ha olika sorters människor med i rampljuset. Men...Det...Går...För...Långsamt.

Vad har egentligen hänt sen vanföreanstalterna bommade igen?

För samtidigt som det på något sätt går framåt, så går det också bakåt... Det är fler och fler funkisar som slås ut från samhället. För att det inte finns plats för dem på arbetsmarknaden. Eller för att de inte får den hjälp de behöver för att kunna utföra ett arbete, eller ens gå upp på morgonen...

Det är konstigt.

Men har ni sett att Fotografiska har en utställning som heter "Ikoner"? Vackra äkta bilder på vackra äkta människor. Skådespelare från Glada Hudik-teatern. En ballerina, en polis, en stadsminister, en kung och en drottning. Det är en tvist med normer och ideal. En fråga om vem som kan bli vad den vill. Okej, kung, drottning och stadsminister kan inte vem som helst bara bli sådär. Inte heller kan vem som helst bli ballerina eller polis. Det kräver att man har vissa egenskaper eller en viss kroppsfuntkionalitet.

Men i arbetslivet är det tyvärr inte bara den som saknar de rätta egenskaperna eller förutsättningarna för att kunna utföra jobbet. Utan man blir dömd på förhand. Jag kan bli nekad ett arbete på grund av min synliga rörelsevariation i benen, utan att denna lilla egenskap faktiskt kommer att påverka hur jag kan utföra jobbet. De jobb som inte jag kan ta på grund av min nedsatta syn och balanssvårigheter, som byggjobb eller taxichaufför, dem jobben söker jag ju såklart inte ändå. Dum är jag inte. De jobben överlåter jag, med hänsyn av både min och andra människors säkerhet, till andra som är bättre lämpade.

Thats it! Här på statist.se söker man ju jobb inom film, tv, teater och media, och det är ju klart att man söker en viss typ av människor, med ett visst utseende eller så. Inget konstigt alls. Men jag vill se en film med en karaktär som åker rulle, pratar teckenspråk, saknar en arm eller whatever, utan att olikheten ska behöva ta så stor plats i handlingen. Denne ska vara somvem som helst. Och personen som sitter i rulle eller är döv eller synskadad, ska spelas av någon som är det på riktigt.

Det blir mera äkta då.

För film, tv och teater ska spegla den tid vi lever i, och nu för tiden rör sig alla sorters människor ute i samhället. Vi alla behöver således få känna igen oss även i den regiserade verklighet också. 

Det är jättebra att Glada Hudik-gänget syns överallt och de banar väg för hur vår framtid bör se ut. Men de kan inte repressentera alla oss, utan det finns så många fler. T ex lilla jag :-D.

See you in Göteborg!


Dela det här inlägget
LänkHTML-Länk


Visa kommentarer (0)

Hårmodell!


Allmänt, 2010-12-06 11:51 av Linda

Hej igen, nu var det ett tag sedan jag skrev här. Eller rättare sagt det var ett tag sedan jag skrev i mina bloggar öht. Bara lite i bloggen som jag skriver för mitt jobb. Alltså kort sagt, det har varit en jävla massa jobb på siståne! Kul såklart, men nu känner man att julledigheten står för dörren och att den är välbehövlig! Well, jag kan ju passa på att skryta lite om ett hårmodelljobb som jag fick nöjet att göra för ett par veckor sedan till en frisersalong i Örebro. Trendig sådan.

Och jag försökte att ladda upp ett par bilder här men det funkade tydligen inte... :)


Dela det här inlägget
LänkHTML-Länk


Visa kommentarer (0)

Vänder det nu?


Allmänt, 2010-05-29 15:07 av Linda

Hej, ja nu sitter jag här och bloggar också! Har redan tre andra bloggar, men Sverige (och jag) lider ju som bekant av blogghysteri, så jag antar att det inte kan bli för många :).

Dags för statistjobb imorn! Fick ett sms från bolaget, det måste ju vara ett säkert tecken på att jag ska bli aktiv här igen! Det ska verkligen bli superkul, senaste gången var ju 2007. Men jag har inte varit sysslolös sedan dess, nej nej! Jag fick nöjet att gå med på en modevisning för Wåtz wear på en mässa i Stockholm i september förra året, och snart är det dags igen. Då blir det bröllop för hela slanten! 

Och... jag tänkte söka som publik till suveräna Grotescos föreställning, men det gick inte... *buhuu*. "Uppföljer inte kriterierna" stod det... Eh
Jaja... i torsdags var jag iallafall på en fest och där träffade jag några gamla bekanta. De har startat ett band ihop och jag ska hänga på. KUUUUL, ÄNTLIGEN säger jag, ÄNTLIGEN!!!

Jaa... allt skulle faktiskt vara helt perfekt nu om inte jag hade en sån dum dator...


Dela det här inlägget
LänkHTML-Länk


Visa kommentarer (0)

Sida
1
Visar sida: 1 av 1
Totalt antal inlägg: 4

Blogg


Läs bloggar skrivna av statister, skådespelare, modeller och eventpersonal på Statist.se

Lindas Blogg
Län: Stockholms
Bostadsort: Stockholm

Kön: Kvinna
Ålder: 41
Längd: 153

Lindas Fotogalleri

Shanghai Ope
Teater/Musikal


SökSök i Sök »